Харчування

Харчування і дієта при грижі поперекового відділу хребта

Харчування і дієта при грижі поперекового відділу хребта

Небезпека міжхребцевої грижі з корінцевим синдромом проявляється наступними ускладненнями:

  • Підвищена або знижена чутливість. Супроводжується регулярним поколюванням або онімінням ніг, а також печіння і раптової болем.
  • Нижче пошкодженого диска відбувається значне ослаблення м’язів. Виконання однакових рухів супроводжується здавленням в області куприка і попереку.
  • Параліч. Ускладнення, що викликається прогресивним розвитком хвороби.

Правила харчування

Правильно підібране харчування при поперекової грижі перешкоджає загострення хвороби. Збалансоване надходження поживних елементів сприяє відновленню в хрящах капілярів і нервових закінчень.

Розроблено деякі правила дієтичного харчування:

ГАРЯЧІ НОВИНИ:

  1. Вживати їжу невеликими порціями від 4 до 6 разів на день. При поперекової грижі важливий контроль ваги, так як надмірне навантаження на хребет може погіршити ситуацію.
  2. Виключити продукти з бистроусвояемий вуглеводами.
  3. Якнайбільше їсти фрукти і овочі, бажано в сирому вигляді.
  4. Обов’язково в раціоні харчування повинні бути присутніми продукти, багаті на склад мінералів і клітковини. Це необхідно для того, щоб швидше відновлювалася хрящова тканина.
  5. Необхідно відмовитися від страв з гострими приправами, надмірно солоними, кислими, а також копченими.

Харчування і дієта при грижі поперекового відділу хребта

Що можна їсти

Лікувальна дієта при поперекової грижі насамперед спрямована на відновлення в пошкоджених тканинах обмінних процесів.

Слід в свій раціон включити такі продукти:

  • З великим вмістом кальцію (кисломолочні продукти, капуста, м’ясо яловичини та птиці).
  • Морепродукти, сир, зелень і боби, тобто продукції ти, до складу яких входить фосфор. Сприяє кращому всмоктуванню кальцію.
  • Їду з великою кількістю магнію (шпинат, квасоля, сир, насіння) і марганцю (картопля, яйця, курка, яловичина, водорості).
  • Корисними будуть продукти , в яких є великий вміст вітаміну А (печінка, рибні продукти, морква), вітаміну Д (яйця, вершкове масло, морепродукти), вітаміну в (гриби, кисломолочні продукти, лимон, апельсин), вітаміну С (свіжі фрукти, особливо лимон ).
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Протрузія міжхребцевих дисків грудного відділу

Харчування і дієта при грижі поперекового відділу хребта

що не можна їсти

Незважаючи на те що при грижі поперекового відділу категоричних запре ів немає, все ж варто утримуватися від вживання деяких продуктів:

  1. Слід виключити напої на основі кофеїну, зокрема кави.
  2. Намагатися пити менше солодку газовану воду і алкоголь.
  3. Не можна вживати у великих кількостях кондитерські вироби.
  4. Чи не є м’ясну, рибну та молочну продукцію підвищеної жирності.
  5. Їду швидкого приготування, а також білий хліб.

Зразкове меню на тиждень

Лікувальну дієту обов’язково становить фахівець.

Перший день:

ЦІКАВІ НОВИНИ:

Загрузка...
  • на сніданок неяк про яєць або паровий омлет, гречана каша на молоці, фруктовий салат і чай на основі трав.
  • На обід запечена риба з картопляним гарніром, салат з будь-яких овочів з зеленню, натуральний сік.
  • На вечерю рагу з овочів, яловиче м’ясо відварне, запечені овочі та чай з шипшини.

Другий день:

  • Сніданок — сир з додаванням шматочків фруктів, рибна котлета, трохи чорного хліба, зелений чай.
  • Обід — салат з моркви з додаванням яловичого серця, суп з овочів, рис з пропареної рибою, сік.
  • Вечеря — парова котлет а з знежиреного фаршу, грибне рагу, запечені овочі з доданим вершковим маслом, чай слабкою заварки.

Третій день:

  • Сніданок — рисова каша на молоці, салат зі свіжих помідорів з огірками, відварене куряче м’ясо.
  • Обід — суп з морепродуктами, салат з додаванням риб’ячої печінки, сир з знежиреної сметаною хліб з висівками.
  • Вечеря — салат з брокколі і сиром, котлета з рибного фаршу, свіжовичавлений сік.

Четвертий день:

ДУЖЕ ВАЖЛИВО:

  • Сніданок — сирна запіканка з грушею, відварені яйця, трав’яний чай.
  • бід — гороховий суп з додаванням житніх сухарів, фарширований перець, сік.
  • Вечеря — салат з морських водоростей, овочеве рагу, шматочок чорного хліба, йогурт.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Показання до тейпірованіе шийного відділу і правила накладення

П’ятий день :

  • Сніданок — каша з вівсяних пластівців з запеченим яблуком, трохи нежирного сиру.
  • Обід — овочевий суп, варене м’ясо індички і пюре з цвітної капусти.
  • Вечеря — шашлик з яловичини і нарізка овочів, натуральний сік або кефір.

Шостий день:

  • Сніданок — відварене філе курки, сир і огірок .
  • Обід — борщ без м’яса , курячі голубці , чорний хліб , трав’яний чай .
  • Вечеря — заливна морська риба , сік і вінегрет .

Сьомий день :

  • Сніданок — паровий омлет , свіжовичавлений сік , мюслі з персиком .
  • Обід — борщ , парові тефтелі з курятини , салат з огірком і зеленню , хліб з висівками .
  • Вечеря — риба на грилі і овочевий салат , зелений чай .
Оцінити статтю
[Усього: Середній: ]

САМЫЕ ИНТЕРЕСНЫЕ НОВОСТИ ЗА СЕГОДНЯ!


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:


Загрузка...

Схожі статті

Чи можна пити каву при подагрі?

Serega

Вплив кави на суглоби і кістки: корисні властивості та можливу шкоду

Serega

Чи можна їсти помідори при подагрі?

Andrey

Дієта і правильно харчування при остеохондрозі: що можна, а що не можна їсти

Marina

Дієта при артрозі суглобів: що можна, а чого не можна їсти

Tanya

Фрукти при подагрі: які можна їсти, а які ні

Scooby

Гарбуз при подагрі: корисні властивості та застосування

Andrey

Імбир при подагрі: чи можна і як правильно приймати

Axel

Цикорій при подагрі — можна чи ні

Murcia

Залишити коментар