Харчування

Харчування для суглобів: що шкідливо, а що корисно

Харчування для суглобів: що шкідливо, а що корисно

Чому харчування важливо для суглобів?

Суглоби забезпечують організму таку важливу функцію, як рух. Про труднощі і моральних терзання при обмеженні обсягу рухів знають хворі, які відчувають їх кожен день і годину. Нездатність рухатися, виконувати звичні завдання вносять в життя таких пацієнтів тільки негативні емоції.

ГАРЯЧІ НОВИНИ:

Харчуючись правильно і повноцінно людина не тільки відсуває розвиток тяжких захворювань суглобів, а й може зменшити прояв вже наявних симптомів, наприклад, біль, набряк і порушення функції.

Більшість населення, що страждає на захворювання суглобів, мають надлишкову вагу. Це замкнуте порочне коло. Надмірна вага викликає руйнування суглобів, а біль при цьому ще більше обмежує рух і сприяє подальшому набору ваги.

ЦІКАВІ НОВИНИ:

Загрузка...

Які продукти корисні?

  1. Молоко і молочні продукти — багаті кальцієм, який необхідний для кісток, а також це джерело вітаміну D. Без вітаміну D в організмі людини кальцій не засвоюється. Отже, в раціон повинні включатися йогурти, нежирний сир і сири.
  2. Морська риба і морепродукти — це джерело не тільки поліненасичених жирних кислот, а й мікроелементів кальцію, фосфору і заліза. Дія омега-3 кислот складається з трьох направляючих. По-перше, зміцнення кісткової тканини, по-друге, підтримка здоров’я зв’язкового апарату і нормального складу внутрішньосуглобової рідини, по-третє, протизапальний ефект. Частота присутності морської риби жирних сортів повинна бути не рідше 2-х разів на тиждень.
  3. Рослинні масла — оливкове і льняне. Оливки і насіння льону можна порівняти за змістом омега-3 кислот з морською рибою.
  4. Гранати і гранатовий сік — прекрасний і смачний джерело протизапальних речовин, знижують активність інтерлейкіну-16. А також сприяють боротьбі з анемією, яка супроводжує такі захворювання, як ревматоїдний артрит, хвороба Бехтерева та ін.
  5. Хурма містить такі мікроелементи, як марганець, фосфор, є джерелом кальцію. Вживання хурми сприяє зміцненню кісток.
  6. Холодець, холодець і жирні бульйони — джерело колагену і мукополісахаридів, які відповідають за цілісність зв’язкового апарату і за повноцінний склад внутрішньосуглобової рідини. Єдиний недолік — калорійність цих страв, оскільки надмірна вага не сприяє здоров’ю опорно-рухового апарату.
  7. Вишня в свіжому вигляді містить такі речовини, як антоціани, що мають здатність знімати запалення аж до знеболюючого ефекту.
  8. Імбир також знижує запалення, здатний відновити пошкоджені хрящові структури в суглобах.
  9. Брокколі останнім часом набирає все більшої популярності. Науково доведено, що міститься в ній сульфорафан перешкоджає руйнуванню хрящової тканини.
  10. Бобові, злаки — джерела білка і клітковини, високий вміст речовин, що володіють протизапальною активністю.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Лікування суглобів лазером, протипоказання побічні ефекти

Харчування для суглобів: що шкідливо, а що корисно

ДУЖЕ ВАЖЛИВО:

Поради та правила харчування

харчування має бути збалансованим, повноцінним і різноманітним.

  • Перша порада — значне обмеження кухонної солі аж до дієти без солі. Замінюйте сіль різної зеленню і приправами. При цьому не забувайте, що гостра їжа сприяє посиленню запальних процесів в суглобах.
  • Друге — достатнє вживання чистої води, обмеження чорного чаю і кави, виняток зелений чай, що сприяє зменшенню запалення. Але важливо знати міру, тому що зелений чай провокує вимивання кальцію. Приділіть увагу в своєму раціоні сокам, це прекрасне джерело вітамінів і антиоксидантів.
  • Третє — відмовтеся від гострих, копчених, жирних і смажених страв, це джерело неприємностей. Будь-яке навантаження на печінку і підшлункову залозу провокує посилення запалення саме в суглобах. Віддавайте перевагу відвареної їжі, їжі, приготовленої на пару, використовуйте аерогриль, так ви знизите вміст жирів в ваших улюблених стравах.
  • Четверта порада — полюбите свіжі овочі та фрукти. Пектинові волокна, що містяться в клітковині, сприяють не тільки гармонійній роботі кишечника, але і абсорбують на себе шкідливі речовини і токсини.

Шкідливі продукти

  1. Ковбаси, сосиски , шинка, консерви — характерний високий вміст кухонної солі.
  2. Газовані напої — джерело фруктози, яка сприяє збільшенню рівня сечової кислоти, тобто провокує напади подагри.
  3. Шпинат, щавель і редис містять дратівливу суглобову сумку щавлеву кислоту, провокуючи посилення запальних процесів.
  4. Кава, шоколад, випічка з використанням дріжджів є джерелом пуринів, які посилюють перебіг подагри .
  5. Продукти з високим вмістом фосфатів викликають розвиток остеопорозу ( згущене молоко , крабові палички , плавлений сир , спиртні напої і ковбасні вироби ) .
Оцінити статтю
[Усього: Середній: ]

САМЫЕ ИНТЕРЕСНЫЕ НОВОСТИ ЗА СЕГОДНЯ!


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:


Загрузка...

Схожі статті

Дієта при подагрі: таблиця продуктів, що можна і що не можна їсти

Andrey

Рис при подагрі — чи можна їсти?

Maria

Дієта і як правильно харчуватися при шпорі п’яти

Bobby

Холодець для суглобів і зв’язок: користь і застосування

Serega

Морепродукти і риба при подагрі: що можна, а чого не можна їсти

Undershmidtther

Хурма при подагрі — чи можна її є

Scooby

Чи можна пити каву при подагрі?

Serega

Дієта при артрозі суглобів: що можна, а чого не можна їсти

Tanya

Дієта і правильне харчування при ревматизмі

Lamaxima

Залишити коментар