Харчування

Морепродукти і риба при подагрі: що можна, а чого не можна їсти

Морепродукти і риба при подагрі: що можна, а чого не можна їсти

При порушенні обміну речовин, пуринові основи накопичуються у високій концентрації в організмі, і вони більше не з’являються нирками. Так як подагра є загальним захворюванням для всього організму, кристалічні відкладення вражають не тільки суглоби. У нирках спостерігається поява уратних каменів. Наявність цих утворень призводить до розвитку пієлонефриту, ниркової недостатності, утрудненого сечовипускання, закупорці сечовивідних проток, до нападів на тлі запальних процесів.

Чому важливо правильно харчування

При комплексному лікуванні подагри, крім медикаментозного лікування призначається дієта. Корекція харчування є дієвим засобом для відновлення процесу позбавлення від продуктів білкового розпаду.

Основа механізму зводиться до вирівнювання рівня pH. У людей з подагрою переважає кисле середовище організму. При аналізі сечі показник pH менше 7 свідчить про неможливість нирок впоратися з виведенням продуктів життєдіяльності.

ГАРЯЧІ НОВИНИ:

Дієта спрямована на нормалізацію обміну пуринових підстав і виведення солей. Основу раціону складають:

  • Перші страви на основі молока і овочів.
  • Продукти кисломолочної групи.
  • Компоти з фруктів і ягід.
  • М’ясо птиці і кролика.
  • Яйця.
  • Каші.
  • Макарони.
  • Варення, пастила, зефір.
  • Фрукти, ягоди, горіхи.
  • Отварная риба і кальмари.

Дієтою передбачено правильне харчування продуктами з різних груп з метою нівелювати споживання жирів і білків тваринного походження. Результатом правильного харчування стає ощелачіваніе організму.

Хімічні процеси на клітинному рівні і нормальна діяльність природною бактеріальної флори здійснюються при лужному рівні 7,3-7,4 pH. Цей показник говорить про нормалізацію обміну речовин і виведення продуктів розпаду з організму.

Чи можна їсти морепродукти і рибу

Морепродукти і риба мають низьку калорійність, широким спектром мікроелементів, а також є джерелом білка. Наявність цілого списку переваг породило помилкова думка про те, що ця харчова група корисна при всіх хворобах і дієтах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чи можна після перелому відвідувати баню або сауну?

Морепродукти містять велику кількість пуринових підстав, що підвищують рівень сечової кислоти. Їх споживання при подагрі, в стадії гострого запалення суглоба, може погіршити стан людини. Зміст пуринових підстав в складі морських делікатесів може досягати від 130 до 480 мг / 100 гр.

Морепродукти і риба при подагрі: що можна, а чого не можна їсти

ЦІКАВІ НОВИНИ:

Загрузка...

Для різноманітності раціону морепродукти можна вживати при відсутності загострень. Вибір краще зупинити на нежирних сортах риби, креветках і кальмарів у відварному вигляді. Попередньо слід отримати консультацію лікаря і підтвердження поліпшення стану за результатами аналізів.

Що можна, а чого не можна

Приступивши до зміни своїх харчових пристрастей, слід видалити з раціону продукти з високим рівнем пуринових підстав. До небажаних продуктів відносяться:

  • Пивні дріжджі.
  • Алкоголь.
  • Шоколад.
  • Кава.
  • Копченості.
  • Субпродукти.
  • Бобові культури.
  • Червоне м’ясо.
  • Жирні сорти риби.

Дані продукти категорично протипоказані людям з діагнозом подагра під час загострення захворювання. В період відсутності гострих запальних процесів можна ввести в меню рибу — тріску, пікша, палтус в відварному вигляді. Вживання 1 раз в тиждень помірних порцій, допоможе уникнути дефіциту білка і мікроелементів. Чи не частіше одного разу на тиждень дозволені відварені кальмари і креветки. А ось від рибних бульйонів, копчених і смажених морських делікатесів потрібно відмовитися.

ДУЖЕ ВАЖЛИВО:

Правила прийому риби і морепродуктів

В рамках здорового харчування найголовнішими критеріями є помірність порцій і відсутність зловживання. Ті ж правила стосуються прийому риби і морепродуктів при подагрі:

  1. Обмеження порції. Порція в 150-200 грамів відвареної риби не завдасть шкоди здоров’ю, так як вміст пуринових підстав не перевищить добової норми в 150 мг.
  2. Допустимі способи приготування: на пару, варіння, запікання. Слід уникати копчених, в’ялених, консервованих морепродуктів і риби. Надлишок жиру, солі, спецій сприяє утворенню набряків і є подразником при запаленні.
  3. Не вживати морепродукти частіше двох разів на тиждень. Це дозволить тримати в рамках норми рівень сечової кислоти.
  4. Відмовитися від жирних сортів риби (вугор, масляна, оселедець, сардини, тунець, лосось, скумбрія). Зміст пуринових сполук в даних сортах перевищує допустимі норми. Систематичне споживання сприяє загостренню захворювання .
  5. Відмовитися від бульйонів з риби . У процесі варіння продукт віддає в бульйон частина білків і пуринових підстав .
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Які сечогінні таблетки і народні засоби можна застосовувати при набряках особи?

Дотримання простих правил харчування , не тільки налагодить обмін речовин , але і позбавить від нападів загострення подагри . Нормалізація харчової поведінки допоможе знизити масу тіла , позбавивши суглоби від зайвого навантаження , знизивши пошкодження тканин .

Оцінити статтю
[Усього: Середній: ]

САМЫЕ ИНТЕРЕСНЫЕ НОВОСТИ ЗА СЕГОДНЯ!


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:


Загрузка...

Схожі статті

Чи можна пити каву при подагрі?

Serega

Буряк при подагрі: чи можна їсти, користь і шкода

Pasha

Гранат і гранатовий сік при подагрі — чи можна вживати?

Alex

Харчування для суглобів: що шкідливо, а що корисно

Axel

Холодець для суглобів і зв’язок: користь і застосування

Serega

Дієта і правильно харчування при остеохондрозі: що можна, а що не можна їсти

Marina

Хурма при подагрі — чи можна її є

Scooby

Дієта при подагрі: таблиця продуктів, що можна і що не можна їсти

Andrey

Журавлина при подагрі: чи можна їсти і як правильно

Tanya

Залишити коментар