Лікування

Дієта при артриті: правильне харчування

Для досягнення кращого ефекту дієтотерапії важливо строго виконувати рекомендації і поради лікаря.

Харчування при ревматоїдному артриті

Дієтотерапія — важлива частина в лікуванні ревматоїдного артриту . Дотримуючись її вдається зменшити запалення суглобів і тканинну алергію, зміцнити сполучні тканини і налагодити обмін речовин. При розробці дієти враховується поточний стан пацієнта. Дивляться, в активній чи фазі захворювання, в якій мірі уражені суглоби, чи є ускладнення у вигляді порушення кровотоку і білкового обміну (амілоїдозу).

При ревматоїдному артриті суглобів дієта допоможе:

  • забезпечити організм енергією і необхідними харчовими речовинами.
  • збалансувати меню пацієнта по макронутриентов (білками, жирами та вуглеводами) і мікронутрієнтів (вітамінів, органічних кислот, мікроелементів).

Основні правила харчування пацієнта при ревматоїдному артриті:

  1. вживати менше жирів і п остих вуглеводів.
  2. скоротити прийом солі до 3-5 грамів в день.
  3. харчуватися 5-6 разів на день невеликими порціями.
  4. при загостренні хвороби приймати продукти , щадні шлунково-кишковий тракт.

Схему харчування при ревматоїдному артриті розробляють на основі Дієти № 10-Р по Певзнером. Вона включає такі обмеження:

Денний раціон Загальні рекомендації Фаза загострення Фаза ремісії Калорійність, ккал 2400 (при нормальній вазі) / 1800-1920 (при надмірній вазі) 1700-1800 Білки, г 100 70 90-100 Жири, г 70 70-75 75-80 Вуглеводи, г 250 300 Куховарська сіль, г 3-5 2-3 5-6 Загальна кількість рідини, г 0,8-1 1

При вираженому поліартриті з набряками і порушеннями вуглеводного і водно-сольового обміну замість простих вуглеводів необхідно вживати складні — овочі і фрукти, крупи. Прийом цукру скорочують до 20 грам в день. Зменшення калорійності раціону допоможе полегшити біль і запалення, знизити аутоімунні реакції, зайва вага і, як наслідок, навантаження на суглоби.

Сіль затримує рідину в організмі і провокує набряки. Тому її прийом потрібно обмежити і готувати їжу без неї. Сіль можна потроху додавати у вже готові страви. Заборонені маринади і консерви. Морську рибу краще замінити на річкову.

Слід обмежити прийом білків, так як вони сприяють появі аутоімунних запальних реакцій в організмі. При цьому тваринні білки в раціоні повинні становити не менше 60% від добового обсягу споживаних білків. Коли запалення спаде, прийом білків потрібно довести до 90 грам в день. Це необхідно для запуску відновних процесів організму.

В період загострення хвороби їжу слід відварювати, готувати на пару або подрібнювати. Потрібно відмовитися від важких бульйонів — м’ясних, рибних, грибних, а також від гострої їжі і копченостей. Це особливо важливо при прийомі ліків, які порушують функції шлунково-кишкового тракту. До них відносяться нестероїдні протизапальні препарати, ліки з вмістом саліцилової кислоти і стероїдні гормони. При їх тривалому прийомі організм посилено потребує білках, тому в цей час обмежувати їх в раціоні не варто.

У складі дієти повинні бути продукти з великим вмістом аскорбінової кислоти, вітаміну B3 і біофлавоноїдів. Серед них ягоди, цитрусові фрукти і яблука, болгарський перець, висівки, зелений чай.

Під час ремісії захворювання можна повноцінно харчуватися. При цьому обмежити прийом простих вуглеводів — цукру і меду, випічки, варення. Не можна пити міцний чай і кава, газовані напої і алкоголь — вони можуть викликати загострення хвороби. Харчуватися необхідно дробовими порціями 5-6 разів на добу.

При ревматоїдному артриті застосовують і інші дієти — середземноморську, безглютенову, дієту Донга, Sister Hills і т.д. Всі вони припускають обмеження продуктів з вмістом хімічних добавок, м’яса (яловичини, свинини), цитрусових фруктів і молочних продуктів.

ГАРЯЧІ НОВИНИ:

Харчування при подагричний артрит

При подагричний артрит, через порушення пуринового обміну в організмі, частіше страждають суглоби пальців ніг. При цьому в синовіальній оболонці суглобів накопичуються сольові відкладення сечової кислоти.

Дотримуючись дієти при подагричний артрит слід дотримуватися таких правил:

  • обмежити продукти, де у великій кількості міститься щавлева кислота і пурини: всі види м’яса, субпродукти, сардини і червону рибу, морепродукти, дріжджі і бобові.
  • знизити вживання білків і тваринних жирів, а при надмірній вазі — і вуглеводів.
  • помірно обмежити прийом кухонної солі.
  • більше вживати ощелачівающую організм пі щу — овочі, молоко.
  • пити багато рідини, при відсутності протипоказань.

Харчування при подагричний артрит засноване на нормах фізіологічно повноцінною Дієти № 6 за Певзнером, мета якої:

  1. відрегулювати метаболізм пуринових підстав.
  2. скоротити концентрацію солей сечової кислоти.
  3. збільшити концентрацію лугу в сечі.

При наявності ожиріння призначають Дієту № 6-Е. Її дотримуються недовгий час, оскільки вона не включає повноцінний набір необхідних організму речовин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Якою має бути дієта при екземі?

Загальні обмеження зазначених дієт:

Денний раціон Дієта № 6 Дієта № 6-Е Калорійність, ккал 2750-2800 1900-2000 білки, г 70-80 70 Жири, г 80-90 80 Вуглеводи, г ніж 400 250 Куховарська сіль, р 10 10 Загальна кількість рідини, л 2

більшою мірою слід знижувати прийом простих вуглеводів — меду, пшеничного хліба, солодких продуктів і кондитерських виробів. М’ясо і риба повинні бути присутніми в раціоні не частіше 1-2 рази в тиждень. Овочі і фрукти потрібно їсти сирими, запеченими або відварювати. Слід пити слаболужну мінеральну воду. Харчуватися необхідно дрібно, 5-6 раз в день.

Лікарі рекомендують 1-2 рази в тиждень робити розвантажувальні дні:

  • фруктово-овочевий: до 1,5 кг овочів або фруктів, 500 мл відвару шипшини без цукру.
  • молочний: 1 л молока, 200 г сиру.
  • кефірний: 2 л кефіру.
  • сирний: 500 г нежирного сиру, 500 мл молока.

.u75f8c3619cce4f217369c6f0d9c20846 {padding: 0px. margin: 0. padding-top: 1em! important. padding-bottom: 1em! important. width: 100%. display: block. font-weight: bold. background-color: #eaeaea. border: 0! important. border-left: 4px solid # 16A085! important. text-decoration: none. } .U75f8c3619cce4f217369c6f0d9c20846: active, .u75f8c3619cce4f217369c6f0d9c20846: hover {opacity: 1. transition: opacity 250ms. webkit-transition: opacity 250ms. text-decoration: none. } .U75f8c3619cce4f217369c6f0d9c20846 {transition: background-color 250ms. webkit-transition: background-color 250ms. opacity: 1. transition: opacity 250ms. webkit-transition: opacity 250ms. } .U75f8c3619cce4f217369c6f0d9c20846 .ctaText {font-weight: bold. color: # 000000. text-decoration: none. font-size: 16px. } .U75f8c3619cce4f217369c6f0d9c20846 .postTitle {color: # 16A085. text-decoration: underline! important. font-size: 16px. } .U75f8c3619cce4f217369c6f0d9c20846: hover .postTitle {text-decoration: underline! Important. } Читайте також: Аплікатор Кузнєцова: що це і як використовувати

У гострій фазі захворювання необхідно дотримуватися дієти особливо строго. При цьому слід повністю відмовитися від м’ясних і рибних страв. Ввести в меню вегетаріанські продукти, кисломолочну продукцію, овочеві, трав’яні та фруктові відвари, соки. Можна готувати негусті молочні каші, овочеві супи. Необхідно збільшити прийом не газованих лужних мінеральних вод.

Під час загострення хвороби розвантажувальні дні можна влаштовувати приблизно через день. А ось голодувати при подагричний артрит не можна — це призводить до різких стрибків рівня сечової кислоти.

Харчування при псоріатичний артрит

Дотримуватися дієти важливо і хворим псоріатичний артрит. Вона допомагає:

  • налагодити обмін речовин і функції шлунково-кишкового тракту.
  • збалансувати склад кислот і лугу в організмі.
  • знизити прояви хвороби і частоту загострень.
  • підвищити загальний імунітет.

Дієту підбирають індивідуально з урахуванням клінічних проявів, швидкості розвитку хвороби, імунітету організму і особливостей обміну речовин.

Якщо хвороба протікає доброякісно і без деформацій суглобів, в періоди ремісії за основу харчування беруть Дієту № 15.

При цьому з раціону виключають:

  • жирно м’ясо.
  • консерви і копченості.
  • прянощі і соління.
  • гостру їжу.
  • здобну випічку.

Перевагу віддають овочам і фруктам з багатим вмістом клітковини — капуста, морква, ріпа і яблука. Вони активізують моторику шлунково-кишкового тракту, попереджають запори, насичують організм макро- і мікроелементами і очищають його від токсинів. У раціон харчування також вводять рослинні масла і лужну мінеральну воду. Пацієнту показано часте харчування маленькими порціями протягом дня. Вкрай важливо витримувати суворий режим харчування тривалий час.

При розвитку поліартриту і гострому перебігу хвороби зі змінами в суглобах добовий прийом вуглеводів знижують до 200-250 грам, зменшують прості вуглеводи і обмежують прийом білка до 70-80 грам. Не можна вживати м’ясні та рибні бульйони. Рибу і м’ясо приймати тільки вареними, без солі і в обмеженому обсязі. Крім того, в раціон вводять овочі, фрукти і ягоди. З напоїв рекомендують пити соки, а також робити чай з шипшини, відвари з ягід обліпихи і горобини. Кількість споживаної рідини необхідно довести до 1,5 літрів на добу.

Під час спокійного і повільного перебігу псоріатичного поліартриту лікарі радять влаштовувати розвантажувальні дні, з вживанням тільки овочів і фруктів .

в разі призначення ревматологом гормональних і протизапальних лікарських засобів, а також препаратів, які містять саліцилову кислоту, схему дієти коригують таким чином:

  • в раціон вводять продукти з повноцінним білком і амінокислотами — морепродукти, нежирне м’ясо і рибу, ворог, овочі, фрукти і ягоди.
  • прийом тваринних жирів, солі і вуглеводів обмежують.
  • мінімізують вживання цукру.
  • скорочують прийом їжі, де присутня щавлева кислота — субпродукти, концентровані бульйони з м’яса і риби, холодець, солоний сир, помідори, шоколад, селера, шпинат і щавель.
  • насичують раціон продуктами, багатими калієм — фрукти і овочі в свіжому вигляді, сухофрукти.

харчування при артриті пальців рук

Багатьох пацієнтів цікавить лікувальне харчування при артриті пальців рук. Щоб спланувати дієту, необхідно в першу чергу визначити причину появи цієї хвороби. Патологія суглобів кистей рук виникає і при ревматоїдному артриті, і при подагрі, псоріазі, а також при наслідках травм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Яблучний оцет при подагрі і артриті: корисні властивості та застосування

Тому дієтологи рекомендують спочатку виключити ревматоїдний артрит, здавши кров на антитіла:

  • до циклічного цитрулінованого пептиду — Anti-CCP.
  • до модифікованого цитрулінованого віментин — Anti-MCV.

Ці аналізи дають найточніший результат. У той час як дослідження крові на ревмопроби недостатні для остаточної діагностики.

Крім того роблять рентгенограму кистей рук. І тільки після встановлення точного діагнозу призначають і розробляють спеціальну дієту.

ЦІКАВІ НОВИНИ:

Загрузка...

Дозволені продукти

Харчування при артриті в основному має складатися з вегетаріанських супів або страв на легких м’ясних і рибних бульйонах. Для приготування других страв краще використовувати курку, індичку і кролика. Їх необхідно відварювати або запікати. Можна готувати нежирну морську і річкову рибу.

Дозволені різні масла: льняне, оливкове, несолоне вершкове. Можна готувати омлет без жовтків, і вживати крупи в будь-якому варіанті їх приготування. Важлива складова раціону — маложирний сир і молоко, а також кисломолочні продукти, малосолоний сир.

В організм має надходити багато овочів і фруктів в будь-якому вигляді: відварному або тушкованому, вінегрети і салати з рослинним маслом. З солодощів можна зефір і пастилу, мармелад, цукерки без шоколаду і варення. З напоїв дозволені: слабо заварений зелений чай, компоти, соки, цикорій і квас. Можна робити відвари з шипшини і висівок пшениці. Рекомендується пити лужну мінеральну воду слабкої мінералізації.

Список дозволених продуктів

Білки, г Жири, г Вуглеводи, г Калорії, ккал Овочі та зелень кабачок 0,6 0,3 4,6 24 капуста цвітна 2,5 0,3 5,4 30 картопля 2,0 0,4 18,1 80 морква 1,3 0,1 6,9 32 огірки 0,8 0,1 2,8 15 патиссон 0,6 0,1 4,3 19 селеру 0,9 0,1 2,1 12 гарбуз 1,3 0,3 7,7 28 кріп 2,5 0,5 6,3 38 Фрукти абрикос 0,9 0,1 10,8 41 апельсин 0,9 0,2 8,1 36 кавун 0,6 0,1 5,8 25 груша 0,4 0,3 10,9 42 зливу 0,8 0,3 9,6 42 яблуко 0,4 0,4 ​​9,8 47 Горіхи і сухофрукти курага 5,2 0,3 51,0 215 насіння гарбузове 24,5 45,8 4,7 556 чорнослив 2,3 0, 7 57,5 ​​231 Хл ебобулочние вироби хліб пшеничний 8,1 1,0 48,8 242 хліб з висівками 7,5 1,3 45,2 227 хлібці цільно зернові 10,1 2,3 57,1 295 Кондитерські вироби варення 0,3 0,2 63 0 263 зефір 0,8 0,0 78,5 304 пастила 0,5 0,0 80,8 310 Сировина і приправи мед 0,8 0,0 81,5 329 Молочні продукти молоко 3,2 3,6 4, 8 64 кефір 2,5% 2,8 2,5 3,9 50 ряжанка 2,5% 2,9 2,5 4,2 54 кисле молоко 2,9 2,5 4,1 53 ацидофілін 2,8 3,2 3,8 57 йогурт 4,3 2,0 6,2 60 Сири і сир сир сулугуні 20,0 24,0 0,0 290 сир 0,6% 18,0 0,6 1,8 88 М’ясні продукти кролик 21, 0 8,0 0,0 156 Птах індичка 19,2 0,7 0,0 84 яйця яйця курячі 12,7 10,9 0,7 157 Риба і морепродукти осетер 16,4 10,9 0,0 163 оселедець 16, 3 10,7 161 тунець 23,0 1,0 101 форель 19,2 2,1 97 Масла вершкове 0,5 82,5 0,8 748 кукурудзяна 0,0 99,9 0,0 899 лляне 0,0 99,8 0,0 898 оливкова 0,0 99,8 0,0 898 Напої безалкогольні чай зелений 0,0 0,0 0,0 Соки огірковий 0,8 0,1 2,5 14 томатний 1,1 0,2 3,8 21 шипшина 0,1 0,0 17,6 70 яблучний 0,4 0,4 ​​9,8 42

* дані вказані на 100 г продукту

Заборонені продукти

При артриті з раціону слід повністю виключити:

  • насичені м’ясні і рибні бульйони, свинину, яловичину і субпродукти.
  • продукти на основі м’яса — шинку, напівфабрикати, ковбаси.
  • маринади, консерви, копчені і солоні продукти.
  • продукти з вмістом гідрогенізованих жирів — маргарин, майонез.
  • тваринні жири, кулінарний жир.
  • морепродукти, червону ікру, анчоуси.
  • помідори, томатну пасту, болгарський перець.
  • картопля і баклажани.
  • гострі приправи.
  • оцет.
  • бобові.
  • жирне молоко.
  • мед, варення і джем.
  • легкі Закус ки у вигляді снеків.
  • алкоголь і газовані напої.

Не рекомендується вживати:

  • випічку з борошна вищого сорту.
  • продукти з вмістом крохмалю.
  • міцно заварений чорний чай і кава.
  • шоколад і какао.
  • дріжджі.

Список заборонених продуктів

ДУЖЕ ВАЖЛИВО:

Білки, г Жири, г Вуглеводи, г Калорії, ккал Овочі та зелень баклажан 1,2 0,1 4, 5 24 боби 6,0 0,1 8,5 57 горох 6,0 0,0 9,0 60 нут 19,0 6,0 61,0 364 перець салатний 1,3 0,0 5,3 27 соя 34, 9 17,3 17,3 381 помідор 0,6 0,2 4,2 20 квасоля 7,8 0,5 21,5 123 хрін 3,2 0,4 10,5 56 сочевиця 24,0 1,5 42, 7 284 щ авель 1,5 0,3 2,9 19 Фрукти інжир 0,7 0,2 13,7 49 Ягоди виноград 0,6 0,2 16,8 65 журавлина 0,5 0,0 6,8 26 малина 0,8 0,5 8,3 46 гриби гриби 3,5 2,0 2,5 30 Снеки чіпси картопляні 5,5 30,0 53,0 520 Борошно та макаронні вироби макарони 10,4 1,1 69,7 337 Хлібобулочні вироби булочки здобні 7,9 9,4 55,5 339 Кондитерські вироби джем 0,3 0,1 56,0 238 крем кондитерський 0,2 26,0 16,5 300 морозиво морозиво 3,7 6,9 22,1 189 шоколад шоколад 5,4 35,3 56,5 544 Сировина і приправи гірчиця 5,7 6,4 22,0 162 майонез 2,4 67,0 3,9 627 цукор 0,0 0,0 99,7 398 Молочні продукти молоко топлене 3,0 6,0 4,7 84 вершки 2,8 20,0 3,7 205 сметана 25% 2,6 25,0 2,5 248 кошторис а 30% 2,4 30,0 3,1 294 ряжанка 6% 5,0 6,0 4,1 84 М’ясні продукти свинина 16,0 21,6 0,0 259 свиняча печінка 18,8 3,6 0,0 108 свинячі нирки 13,0 3,1 0,0 80 сало 2,4 89,0 0,0 797 яловичина 18,9 19,4 0,0 187 яловича печінка 17,4 3,1 0,0 98 яловичі мізки 9 , 5 9,5 0,0 124 баранина 15,6 16,3 0,0 209 бекон 23,0 45,0 0,0 500 Ковбасні вироби ковбаса варено-копчена 28,2 27,5 0,0 360 Птах качка 16 , 5 61,2 0,0 346 гусак 16,1 33,3 0,0 364 риба і морепродукти риба смажена 19,5 11,7 6,2 206 риба копчена 26,8 9,9 0,0 196 ікра червона 32 , 0 15,0 0,0 263 кальмари 21,2 2,8 2,0 122 креветки 22,0 1,0 0,0 97 мідії 9,1 1,5 0,0 50 рибні консерви 17,5 2,0 0,0 88 сардина в маслі 24,1 13,9 221 сьомга 21,6 6,0 1 40 скумбрія 18,0 13,2 0,0 191 печінка тріски в маслі 4,2 ​​65,7 1,2 613 Масла і жири жир тваринний 0,0 99,7 0,0 897 жир кулінарний 0,0 99,7 0 , 0 897 Напої алкогольні вино біле десертне 16% 0,5 0,0 16,0 153 вино червоне десертне 0,5 0,0 20,0 172 горілка 0,0 0,0 0,1 235 коньяк 0,0 0, 0 0,1 239 лікер 0,3 1,1 17,2 242 пиво 0,3 0,0 4,6 42 Напої безалкогольні кави 0,2 0,0 0,3 2 чай чорний 20,0 5,1 6, 9 152

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Метотрексат при ревматоїдному артриті: аналоги, ціна, інструкція із застосування

* дані вказані на 100 г продукту

Частково дозволені продукти

продукти, які можна вживати при артриті, але коштувати обмежити їх обсяг:

  • виноград.
  • цитрусові.
  • сливи.
  • до лубніка.
  • малина.
  • смородина.
  • авокадо.
  • гранати.

Меню

Скласти різноманітне меню, дотримуючись лікувальну дієту при артриті, досить просто. Вона включає великий набір дозволених продуктів, з яких можна приготувати безліч різних страв.

Відгуки пацієнтів про лікувальному харчуванні

Відгуки пацієнтів підтверджують значимість дієти в комплексному лікуванні артритів:

«… Близько 10 років лікую ревматоїдний артрит. Разом з іншим лікуванням, дотримуюся суворої дієти під час загострення. Так вдається підтримувати здоров’я на прийнятному рівні. »

« … Дану дієту призначив доктор одному нашої сім’ї. Після систематичних фізичних травм у нього почалися проблеми з суглобами. Лікар, крім медикаментів, призначив особливе харчування. Через півроку болю в суглобах стихли, і він припинив приймати ліки. А режим харчування дотримується. Так як доктор рекомендував це робити для профілактики і підтримки своїх суглобів. »

« … У мене виявили артрит коліна. Лікар заборонив навантаження і заняття легкою атлетикою, якій присвячую багато часу. Крім ліків доктор призначив спеціальну дієту, так як вона дуже важлива в лікуванні артриту. Дотримуюся її і сподіваюся ще повернутися до спорту. »

Ціна дієти

Оскільки лікувальне харчування при артриті складається зі звичних і доступних продуктів, витрати на нього невисокі. Витрати на придбання продуктів на тиждень обійдуться приблизно в 1800-1900 рублів.

Висновки

Лікувальне харчування при артриті — незамінна складова в загальній схемі лікування захворювань суглобів. Дотримуватися його нескладно, оскільки воно:

  • не затратно.
  • не вимагає спеціальних знань і кулінарних навичок.
  • фізіологічно повноцінне і його можна дотримуватися тривалий час .

Іноді пацієнтам важко дотримуватися розвантажувальних днів, але в цілому дотримання дієти дається легко і сприятливо впливає на весь організм.

.

Оцінити статтю
[Усього: Середній: ]

САМЫЕ ИНТЕРЕСНЫЕ НОВОСТИ ЗА СЕГОДНЯ!


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:


Загрузка...

Схожі статті

Протрузія грудного відділу хребта: причини, симптоми і лікування

Andrey

Лікування суглобів за методом Неумивакіна

Pasha

Рідина в ліктьовому суглобі: причини, симптоми і лікування

Megusta

Плечолопатковий синдром: причини, симптоми і методи лікування

Coolio

Якими препаратами можна вилікувати артрит: основні групи медикаментів, тактика лікування

Dmitry

Ортофен мазь: властивості, протипоказання і аналоги

Maxim

замінники Аспаркаму

Alex

Бджолиний підмор — рецепти мазі, відвару і примочок для суглобів

Undershmidtther

Хвороба Кеніга: симптоми, діагностика та лікування

Alex

Залишити коментар